Krijg je je kindje het liefste thuis of geef je de voorkeur aan een poliklinische bevalling in het ziekenhuis? Wil je een ‘badbevalling’ of een ‘baarkrukbevalling’? Of beval je liever in je eigen bed? Het is allemaal mogelijk, als het maar medisch verantwoord is voor jou en je baby. Natuurlijk bespreken we je bevalling uitgebreid met elkaar tijdens een van de controles bij je thuis.

Thuis of in het ziekenhuis?

Als je 37 weken zwanger bent en alles verloopt voorspoedig, mag je kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Het is handig als je die keuze van tevoren maakt, omdat er vooral voor een thuisbevalling nog wel het een en ander te regelen is. Mocht je toch gaan twijfelen en op je beslissing willen terugkomen, dan kan dat vaak tijdens de bevalling nog.

Wat je ook kiest, je kunt erop rekenen dat ik je bevalling professioneel begeleid. En natuurlijk houd ik daarbij rekening met de afspraken die we daar samen over gemaakt hebben.

Soms valt er niets te kiezen: als dat tijdens je zwangerschap of bevalling medisch noodzakelijk is , dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Dat gebeurt daar onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog, vaak met hulp van een klinisch verloskundige of een arts?assistent. Ik kan je dan wel bij je bevalling ondersteunen, maar ik heb er niet meer de leiding over.

Wie betaalt de rekening?

Elke zorgverzekeraar vergoedt alle kosten van een thuisbevalling of van een bevalling in het ziekenhuis, als die medisch noodzakelijk is. Soms blijkt die medische noodzaak pas tijdens de bevalling. Ik regel dan ambulancevervoer voor je. Ook die kosten komen altijd voor rekening van de verzekeraar.

Kies je zelf voor een poliklinische bevalling, dan kan je zorgverzekeraar een eigen bijdrage vragen. Lees je polis er eens op na of informeer bij je verzekeraar hoe dat in jouw geval zit. Zolang er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, regel je zelf het vervoer naar het ziekenhuis.