Aanmelden:
je kunt je telefonisch (058 – 254 26 31) of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden

Alle controles bij jou thuis!

Tijdens je zwangerschap kom ik twaalf tot veertien keer naar je toe voor de zwangerschapscontroles. Die duren per keer tussen een kwartier en een half uur. De eerste controle neemt meer tijd in beslag omdat gegevens genoteerd moeten worden. Je kunt als je wilt de vragenlijst vast invullen die je elders op de site vindt. Als je denkt dat je meer tijd nodig hebt, plan ik die graag voor je in. Stuur dan een paar dagen van tevoren even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zo is er altijd genoeg tijd om al je vragen of problemen te bespreken.

In het begin van je zwangerschap is er elke vier tot vijf weken een controle. De tijd tussen de controles wordt korter naarmate je zwangerschap vordert. In de laatste maand kom ik elke week voor een controle bij je langs.

Bij iedere controle meet ik je bloeddruk en kijken we naar de groei en de ligging van je kindje. Vanaf de twaalfde week luisteren we ook naar de harttonen. Je urine hoeft alleen te worden gecontroleerd als er iets bijzonders aan de hand is.

Bloedonderzoeken:

Tijdens mijn inschrijvingsbezoek krijg je twee formulieren voor een bloedonderzoek. Laat dat bij voorkeur snel na de inschrijving doen bij het Laboratorium van het Medisch Centrum Leeuwarden of bij een priklocatie van het huisartsenlaboratorium in een van de dorpen.

Tenzij je daar bezwaar tegen hebt, wordt je bloed daar gecontroleerd op:

  • je bloedgroep en rhesusfactor;
  • de hemoglobinewaarde (Hb) en het glucosegehalte;
  • de aanwezigheid van
  • twee virussen: hiv en hepatitis-B (besmettelijke geelzucht),
  • een bacterie: lues (een geslachtsziekte),
  • irregulaire antistoffen.
Prenatale screening:
Tijdens je zwangerschap is het mogelijk om een aantal onderzoeken te laten doen om zo eventuele afwijkingen bij je kindje te kunnen constateren. Dit wordt tijdens het intakegesprek met jou (en je partner) besproken. Meer informatie over deze onderzoeken kun je vinden op www.prenatalescreening.nl. Mocht je besluiten om bepaalde onderzoeken te laten doen dan verzoek ik je dit met mij te bespreken.

Kraamzorg:
Meld je zo tijdig mogelijk voor kraamzorg aan. Informeer bij je zorgverzekeraar of zij een contract hebben met bepaalde kraamcentra. Kraamcentra waar ik regelmatig mee werk zijn: De kraamvogel, Isis kraamzorg, Kraamzus Leeuwarden, Zorgburo De Driehoek. Er zijn ook uitstekende zelfstandig werkende kraamverzorgsters. Alle gegevens vind je onder de knop "Links".